Bra å vite om MI/MIT i maling

MI er et konserveringsmiddel som ofte brukes i kosmetikk, våtservietter og maling. Forskere har konstatert at det har blitt flere MI-allergikere de siste årene.

Derfor har Flügger blant annet innledet et samarbeid med Teknologisk Institut i Danmark, hvor vi arbeider med å finne gode og holdbare alternativer som kan redusere innholdet av konserveringsmidler i vanntynnbare malinger. Du kan lese mer om samarbeidet her(på dansk).

Hvorfor brukes MIT i maling?

MIT er et konserveringsmiddel som bruker i de fleste vanntynnbare malinger for å gi dem nødvendig holdbarhet under produksjon, transport, oppbevaring og bruk, dvs. for å sikre at malingen ikke råtner. 

Kan man se på emballasjen om malingen inneholder MIT? 

Maling er omfattet av de europeiske reglene for klassifisering og merking. Ifølge denne lovgivningen skal produkter merkes med innhold av MIT hvis innholdet overstiger 0,01 %. På våre vanntynnbare malevarer står dette angitt nederst i bruksteksten. Det ser slik ut:

  1.  «Inneholder MIT. Kan utløse allergisk reaksjon.»
    I tillegg har Flügger valgt å frivillig merke innholdet av MIT. Derfor står setningen over på våre emballasjer når malingen inneholder mer enn 0,0015% MIT.

  2. Malingen kan også inneholde MIT i et konserveringsmiddel som er en blanding som inneholder CMIT og MIT. Når dette er brukt, vil følgende setning fremgå av emballasjen: «Inneholder CMIT/MIT (3:1). Kan utløse allergisk reaksjon.
Kan jeg få allergiske reaksjoner av å male?

Hvis du har MIT-allergi fra før, kan selv svært små mengder fremkalle en allergisk reaksjon. Derfor må allergikere generelt være oppmerksomme på om det er MIT i malingen. Hvis du har en uoppdaget allergi, kan du få en reaksjon ved kontakt med maling som inneholder MIT eller ved å oppholde deg i nymalte rom. 

Jeg har ikke MIT-allergi. Hva bør jeg være oppmerksom på når jeg skal male?

Følg alltid produsentenes retningslinjer for bruk av produktet. Utover dette anbefaler vi: 

Beskytt alltid huden – en bomullshanske er som regel nok, hvis den ikke blir gjennomvåt av maling. Ellers bruk en latekshanske som kastes hvis den blir skitten.

Luft ut grundig – både når du maler og umiddelbart etterpå. God utluftingspraksis er gjennomtrekk 2–3 ganger daglig i 5–10 minutter. 

Jeg er MIT-allergiker og skal male. Hva gjør jeg?

Du må få noen andre til å male for deg. Du må også be vedkommende om å lufte ut grundig under og etter malerjobben. God utluftingspraksis er gjennomtrekk 2–3 ganger daglig i 5–10 minutter. Hvis du er MIT-allergiker, skal du vente med å ta rommet i bruk til malingen er helt tørr og gjennomherdet. Det kan ta 3-4 uker - avhengig av produkt, temperatur og fuktighet i rommet.