Beskytt deg mot støv på arbeidsplassen

Du tenker kanskje sjelden over det, men de små støvpartiklene du puster inn på arbeidet hver dag, kan være svært helseskadelige. Faktisk i så stor grad at støvet i lengden kan ende med å koste deg livet.

Stoev_16x9
En støvsuger i H-klassen er et av de beste vernene på arbeidsplassen mot støv i lungene.

«Ja ja, så er det vel ikke farligere enn det», tenker du kanskje. Men det er ikke for moro skyld at det advares om støv på arbeidsplassen i nesten samtlige virksomheter i byggebransjen.

Som maler er du ofte utsatt for støv ved sliping. Særlig er murverk, betong og treverk de verste synderne, men også gamle veggplater kan inneholde asbest.

Tørre øyne, tørr hals og pustebesvær er noen av symptomene på altfor mye støv i hverdagen. På lang sikt risikerer du astma og høyfeber og svært alvorlige sykdommer som kols og kreft.

Enkle tiltak

Det er flere ting du kan gjøre slik at du ikke får for mye støv ned i lungene.

Åndedrettsvern og øyevern er den enkle løsningen på problemet, og en du sikkert allerede bruker. Men vet du om partikkelfilteret på åndedrettsvernet er av riktig kvalitet?

Partikkelfiltre deles inn i 3 klasser – P1, P2 og P3. Hvis filteret kun er P1, vil det ikke beskytte mot all slags støv og partikler. Sørg derfor for at partikkelfilteret ditt alltid er P2 eller P3.

Den effektive løsningen

En effektiv støvsuger er et av de beste våpnene mot støv i hverdagen.

På samme måte som partikkelfiltre deles støvsugere inn i forskjellige klasser etter sugeevne.

  • Støvklasse L: Vanlig og ufarlig støv som blant annet husstøv og materialer som jord. Støvsugerne er beregnet til vanlig rengjøring i husholdningen, på kontorer, hoteller m.m. Støvet er ufarlig, og det utgjør ingen helserisiko ved innånding. Ofte er disse støvsugerne ikke klassifisert.
  • Støvklasse M: Støv fra sparkelmasse, fyllmasse og lakk, gips, sement, betong, fliselim og maling, for eksempel lateks- og oljemaling.
  • Støvklasse H: Kreftfremkallende støv, støv med kreft- og sykdomsfremkallende partikler fra for eksempel tre, muggsporer, asbest, bly, mineralfibre, asfalt og noen typer glassull.

Vi anbefaler at du bruker en støvsuger i H-klassen – særlig på for eksempel byggeplasser.

Denne typen støvsuger er effektiv mot all slags kreftfremkallende støv og partikler og fungerer både til prosessuging, når du for eksempel sliper, og alminnelig rengjøring.

Den kan med andre ord brukes til stort sett alle oppgaver der støv er en utfordring.

Finn alle slags støvsugere hos Flügger

I din lokale Flügger-butikk finner du støvsugere i M- og H-klassen i vårt faste sortiment fra Flex.

Den riktige støvsugeren til den rette arbeidsoppgaven kan være nøkkelen til et sunnere arbeidsmiljø i hverdagen – og lungene dine vil take deg.

Flügger Fargekonsulent - informasjon og inspirasjon

Tips & triks

Fuktinnhold i treet

Treet skal være tørt nok, med maksimalt 15 % fuktinnhold - mål med en fuktmåler

Tips & triks

Varmt eller kaldt?

De fleste farger, også hvitnyanser, finnes både i kalde og varme utgaver. Det er også mulig å blande fra både varmt og kaldt, men da gjelder det å holde tunga rett i munnen. En bevisst kombinasjon gir det beste fra to verdener.

- Du har kanskje et varmt tregulv? - Bruk en kjølig grå farge på veggen som motvekt. Slik oppnår du en behagelig balanse mellom flatene og unngår at de varme fargene drukner i hverandre. 
- Har du et fliselagt gulv i kjølig grått, kan du velge varme farger til veggen. Da blir fornemmelsen av rommet mykere og rundere enn om du bare velger kjølige toner.
green_Nature_promo

Innefarger

Gjør boligen din til en oase

Fargesammensetninger kan være vanskelige, og derfor ender det ofte med hvite vegger. Les hvordan du kan gjøre hjemmet ditt fargerikt med inspirasjon fra naturen.
Stue2_1farve

Fargetips: Mal en vegg i stuen i en annen farge

Vil du gjerne male en vegg i en annen farge? Finn fargeinspirasjon til boligen her.
Little_world_balloon03

Fokus

Kombiner tapet og farger på barnerommet

Skap et kreativt miljø på barnerommet. Kombiner maling med tapet fra vår barnekolleksjon Little World, og skap et rom som innbyr til lek og kreativitet.
colourcom_int16_livingroom_green

Innefarger

Populære farger akkurat nå

Med “Tidens farger” fra vårt nye innendørs fargekart byr vi på 20 helt unike farger til hjemmet.
Garage_promo

Utefarger

En kjærlig hånd om garasjen

Hus og garasje behøver ikke ha samme farge for å utfylle hverandre.