Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk

Hvilken type filt skal man velge?

Hvis du ønsker en jevn og frisk vegg, er filt perfekt for dette formålet. Filt kan enkelt settes opp på rå vegger og er et glimrende alternativ hvis du ikke har tid til et større maleprosjekt eller tapetsering. Vi gjør deg klokere på filt, forbehandling og hvordan du setter det opp. Les videre her.

Hva er forskjellen på fiberfilt og glassfilt?

Du lurer kanskje på hva som er forskjellen mellom fiberfilt og glassfilt, da begge brukes på vegger. Forskjellene er enkle å få øye på, spesielt når det gjelder holdbarheten og strukturen. Fiberfilt har ingen synlig struktur, så du oppnår utrolig jevne og ensartede overflater. Glassfilt har en synligere struktur, men derimot er den mer slitesterk enn fiberfilt, som kan være en fordel i livlige omgivelser. Begge typer filt motvirker sprekkdannelse på veggen, der spesielt gipsvegger kan sprekke uten et ytre lag. Typisk vil man sparkle de rå veggene før man setter opp filt, hvor glassfilt krever at overflaten er helt jevn før oppsett. Det innebærer at skruehull eller lignende må være utglattet, slik at du oppnår et jevnt lag med glassfilt. Man opplever også at fiberfilt, til tross for sin manglende styrke, er lettere å sette opp fordi små glassbiter kan drysse av glassfilt og irritere huden. Derfor bør du alltid bruke lange ærmer og caps samt hansker når du setter opp glassfilt.

Forbehandlet filt - Hvorfor?

Hvis et materiale er forbehandlet, betyr det at en metning har funnet sted. Man har altså grunnet materialet på forhånd, slik at man ikke trenger å gjøre det etter oppsett. Hvis du vil spare tid og penger, anbefaler vi at du skaffer forbehandlet filt til veggen. Med forbehandlet fiber- og glassfilt er filten mettet med filtgrunning, også kalt trykkimpregnert, under produksjonen. Tidligere måtte man grunne med forankringsgrunning etter oppsett, men takket være en rekke innovative løsninger, kan man nå produsere forbehandlet filt uten å svekke densiteten. Forbehandlet filt har de samme gode egenskapene, og kvaliteten er fortsatt høy, slik at du trygt kan skaffe forbehandlet filt når du skal fornye veggen. Husk at maling på filt etter oppsett gjør en stor forskjell for både utseende og levetid.


Kan man sette opp filt på badet?

Ja, du kan gjerne sette opp filt på badet, men ikke inne i våtsonen. Filt og vanlig maling tåler ikke store mengder vann, som er tilfelle i dusjsonen eller rundt badekaret. Med gjentatt eksponering for vann, er nedbrytning og avskalling nært forestående i dusjen. Du kan derimot sette opp fiberfilt eller glassfilt utenfor våtsone, så lenge du maler overflaten med våtromsmaling. På baderomsvegger gjelder de samme betingelsene for veggens tilstand som alle andre steder, det vil si at veggen er jevn og glatt uten hull.

 

Kan man bruke filt på senket tak?

Ja, du kan lett sette opp filt på ditt nyetablerte senkede tak. Det gjelder også selv om du har laget spotter i taket. Hvis du ønsker å oppnå et elegant og jevnt utseende i taket, er filt ideell for å sette på for eksempel gipsplater i taket. Med enkel oppsett er du snart inne i besittelse av et fantastisk tak, som bare mangler et strøk maling. Når du skal male taket etter at filten har tørket i 48 timer, anbefaler vi Dekso 1 i to lag. Husk å bruke malerull med forlengerskaft, for å skåne ryggen og nakken.

 

Oppsett av filt?

Det enkle med filt er materialets brukervennlighet, fordi veggen rulles med vevlim og bakbelegget påsettes direkte på veggen. Når filten er satt opp, må luften presses ut med en tapetkost eller en ren fasadepensel. I tillegg til pensel, er hobbykniven din venn når du skal kutte banene og overskytende stoff. Dermed er filt lettere å jobbe med enn vanlig tapet, der tapetklister har flere ulemper enn fordeler. Så hvis du husker vanskelighetene med å sette opp tapet før i tiden, vil du sikkert bli lettet over at filt er en lek. Les videre og få veiledning om oppsett og maling.

Kan man male på fiberfilt og glassfilt?

Ja, du kan male på filt. Du må bare velge riktig maling og ikke spare på mengden. Du kan male på både fiberfilt og glassfilt med alle typer maling. Vi anbefaler Dekso 1 i oppholdsrom og Dekso 20 H2O på badet – men ikke rundt badekar eller dusjsonen.

 

Fire gode råd før du setter opp filt:

  • Du bør vente minst 24 timer og helst 48 timer før du maler på filt. Dette er fordi limet/klisteren må få tid til å tørke og unngå å komme i konflikt med malingen.

  • Mange opplever at filt trekker til seg mye maling, så mal i to lag med rikelig på malerullen eller penselen. Sørg alltid for å male i jevne strøk med god fordeling og vær oppmerksom på at malingen ikke klumper seg sammen.

  • Vent 6 timer mellom de to lagene. Overhold øvrige tørketider og gjennomherdningstider før større belastning. 28 dager for gjennomherdning.

  • Vi anbefaler at du bruker en 25-30 cm langhåret malerull til formålet. Gjerne med et ergonomisk korrekt forlengerskaft, som skåner ryggen og nakken. Sørg også for grundig dekking.



Guide: Slik setter du opp filt

  • Klargjør veggen før oppsett, slik at den er ren og ensartet uten hull og fordypninger. Rengjør eventuelt veggen med universalrengjøringsmiddel eller grunnrengjøring, for eksempel Fluren 37 på sprayflaske. Hvis veggen er ujevn og hullete, anbefaler vi at du fullsparkler eller utbedrer veggens ujevnheter.

  • Når veggen er klar for oppsett, bør du ha tapetkost eller fasadepensel og en hobbykniv tilgjengelig. Du må også bruke vevlim og en bred pensel til selve oppsettet av filten.

  • Vær oppmerksom på filtrullens bredde, som typisk er 50 cm, fordi når du pensler veggen med et jevnt og rimelig lag vevlim, bør du rulle ytterligere 10 cm i bredden for renskjæring. Start med å folde ut filtrullen og hold den opp foran veggen. Juster lengden, la 10 cm stikke opp i toppen, og skjær bunnen med hobbykniven i riktig lengde. Påfør lim på 1-2 baner om gangen, og sett opp banene kant til kant. Hvis overlapp oppstår, er det ikke problematisk, men prøv etter beste evne å unngå det.

  • Når du begynner, start i et hjørne. Etter at hver bane er satt opp på veggen, tar du tapetkosten eller den rene fasadepenselen og presser forsiktig luftlommer ut fra midten og til siden. Dette gjøres til banens begge sider til luften er borte.

  • Hvis lim presses ut gjennom skjøtene, tørk det av med en klut eller serviett. Følg samme prosedyre på hele veggen eller taket. Når du når det andre hjørnet, skal filten bare beskjæres etter oppsett. Når oppgaven er fullført, skal filten tørke i 24-48 timer før du maler. Filten er overfladetørr etter 5-6 timer.

 

Få nye overflater med filt

På Flügger.no har vi alt du trenger for å oppnå de beste resultatene med dine vegger og tak, for eksempel fiberfilt, glassfilt, vevlim og kvalitetsmaling i toppklasse. Det trenger ikke være en kamp å sette opp filt med forbehandlet filt hvis du bare har utstyret på plass. Kjøp nå for 499 kr, og få gratis levering i dag. Kjøp på Flügger.no, kom i gang på få dager og bli forberedt på boligforvandlingen.

Vi ønsker deg god arbeidslyst!

Andre leste også