Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
  • ...

Behandling av ubehandlet treverk: Slik gjør du det

Det norske klimaet kan være brutalt til tider. Derfor er det viktig å beskytte det nakne treverket skikkelig, slik at det tåler vær og vind. Her veileder vi deg gjennom en grundig beskyttelse av ditt ubehandlede, utendørs treverk.

 

 

Et helt nytt og rent treverk ser utrolig flott ut – men det trenger pleie og omsorg hvis det skal holde seg pent.

Enkelte tresorter er riktignok så robuste at de kan være utendørs i årevis uten å ta nevneverdig skade, men de aller fleste utendørs treverk trenger en hjelpende hånd for å tåle vær, vind, sol og regn.

Hvis du ikke passer godt på treverket, blir det ikke bare trist å se på. Du risikerer også at det begynner å råtne og må skiftes ut.

Derfor: Sørg alltid for å gi ditt nye, ubehandlede treverk en solid omgang med trebeskyttelse, slik at det er motstandsdyktig mot fukt, uttørking, sopp og skadedyr. Det er en oppgave du fint kan klare selv, så lenge du går grundig til verks.

Her gir vi deg en trinnvis guide til hvordan du skal behandle nytt trev

Trinnvis veiledning

  1. Børst overflaten grundig for å fjerne skitt, smuss og ujevnheter. Det er viktig at overflaten på treverket er jevn og ren – ellers oppnår du ikke en optimal trebeskyttelse etter all jobben. Bruk gjerne en stiv børste til å skrubbe treverket rent.
  2. Kontroller fuktigheten i treverket. Når du skal påføre trebeskyttelse på ubehandlet treverk, er det viktig at treverket er helt tørt. Vinduer og dører kan for eksempel ikke ha en fuktighet på mer enn 12 prosent når du maler. For utheng, kledninger og lignende må fuktigheten ikke overstige 15 prosent. Derfor må du kjøpe eller låne en fuktmåler til å stikke inn i treverket, slik at du kan måle fuktigheten før du setter i gang.
  3. Desinfiser eventuelt det ubehandlede treverket med algefjerner før du påfører det et lag trebeskyttelse – da fjerner du og forebygger algevekst på treverket.
  4. Grunn alt bart tre (inkludert endetreverk) med en grunningsolje. Grunningsolje er en tyntflytende olje som trenger inn i treverket og motvirker begroing. Husk at treverket må være helt tørt før du påfører oljen. Tips: Hvis du velger en pigmentert grunningsolje, er det lettere for deg å se hvor du har kommet til.
  5. La grunningsoljen tørke før du fortsetter med trebeskyttelsen. Det tar vanligvis én dag før oljen er helt tørr.
  6. Mal treverket to ganger med en egnet trebeskyttelse. To lag gir et penere sluttresultat og bedre beskyttelse. Rist gjerne trebeskyttelsen godt før du påfører den.

Få gode malertips

Selv om du fint kan påføre beskyttelsen selv på ubehandlet treverk, er det kanskje lurt med litt forberedelse før du setter i gang. Visste du for eksempel at det ikke er likegyldig når du maler treverket? Og at det er viktig å sjekke værmeldingen før du finner frem pensel og malerspann?

Derfor har vi hos Flügger farve samlet en håndfull tips og gode råd som kan være nyttige når du skal behandle utendørs treverk. Se blant annet vår korte video som trinn for trinn viser hvordan du best maler utendørs treverk.

Har du spørsmål om malerprosjektet ditt? Stikk innom din lokale Flügger farve, hvor vi står klare til å veilede deg.

God arbeidslyst!

Se vårt store utvalg av trebeskyttelse