Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
  • ...

Slik vedlikeholder du hagemøblene dine i tre

Solrike dager og lun bris innbyr til å slappe av i hagemøblene dine. Sprekker, misfarging, grått tre og fuktskader kan imidlertid lett forvandle sommergleden til et mareritt, og derfor er det viktig at du er føre var.

Alt utendørs treverk er sårbart for påvirkning fra vær og vind. Men visste du at hagemøblene dine faktisk er litt mer utsatt enn annet treverk?

Det skyldes at hagemøbler har mange vannrette flater hvor det samles opp regnvann, noe som gir større risiko for fuktskader, muggsopp, alger og råte. Hvis du ikke vedlikeholder treverket og gir det regelmessig beskyttelse, vil det raskt bli ødelagt.

Regn er dessuten ikke hagemøblenes eneste fiende. Tvert imot vil solens UV-stråler også påvirke treverket, slik at det blir tørt, matt og grått over tid. Derfor vil møblene dine også ha god nytte av en jevnlig omgang med treolje, som kan bevare terrassens glød og gode utseende. Ingen tremøbler holder evig, men med litt knokefett og aktsomhet kan du få glede av hagemøblene i tre mye lenger.

Og faktisk krever det hverken store gjør-det-selv-evner eller mange arbeidstimer for å holde hagestolen eller -bordet i toppform. Her gir vi deg en rask veiledning til hvordan du enkelt og smertefritt kan vedlikeholde tremøblene dine.

Start med å rengjøre og slipe

Fjern alt smuss og skitt fra vinterhalvårets herjinger før du vedlikeholder hagemøblene dine med treolje og -beskyttelse. Grundig rengjøring er viktig for riktig vedlikehold.

1. Bruk gjerne en stiv skurebørste og godt med vann. Hvis hagemøblene er svært skitne, kan du med fordel helle litt trerens i vannet. Sitter det løs maling på møblene, kan du med fordel bruke en malingsskrape til å fjerne den.

2. Når møblene er rengjorte, må de være helt tørre før du går videre til neste trinn. Sørg for å sette hagemøblene under tak, hvis værutsikten lover regn.

3. Neste steg er å slipe treverket før impregnering. Du skal slipe i to omganger – først med grovt sandpapir (korning 100–120) og deretter med fint sandpapir (korning 200–300). Pass på at du sliper i treets lengderetning. Overflaten må være plan og jevn, slik at sluttresultatet blir optimalt.

4. Husk å tørke av eller børste møblene grundig etter slipingen, slik at sluttresultatet ikke blir ødelagt av trestøv og andre rester.

Nå er du klar til å gi olje eller trebeskyttelse

Når du er ferdig med slipearbeidet, finner du frem malingsspann og pensel. Velg gjerne en dag der været er lunt og stabilt, men unngå direkte sol. Temperaturen skal helst være mellom 10 og 25 grader.

1. Hvis hagemøblene allerede er malt, må de først grunnes og la de tørke til neste dag. Hvis møblene ikke er malt tidligere, kan du hoppe over dette trinnet.

2. Påfør trebeskyttelsen eller oljen med en pensel – bruk f.eks. Flügger Wood Tex trebeskyttelse eller olje. Påfør lange, jevne strøk med minst to dekkende lag, slik at du er sikker på at treet er mettet.

3. La malingen/oljen tørke et par dager. Hvis værmeldingen lover regn, må møblene tørke på et tørt og sikkert sted.

Hvor ofte skal jeg behandle hagemøblene mine?

Som utgangspunkt er det en god idé at du oljebehandler hagemøblene dine i tre et par ganger i året. På den måten unngår du at treet blir grått og trist å se på. Malte hagemøbler i tre har dessuten godt av én omgang maling én gang i året, selv om dette vil være en vurderingssak. Hold et øye med om den gamle overflaten begynner å krakelere eller viser andre tegn på slitasje.

Hvis hagemøblene er fremstilt i teak, er det ikke nødvendig å behandle dem like ofte. Teak har et naturlig innhold av harpiks, som gjør treverket mer motstandsdyktig og holdbart enn andre tresorter. Derfor skal du bare oljebehandle tremøbler i teak når de begynner å bli grå.

Husk at du alltid er velkommen til å stikke innom din nærmeste Flügger farve hvis du er i tvil om hva hagemøblene dine trenger, eller hvis du har behov for andre gode råd og tips.

God arbeidslyst!