Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
  • ...

Velg riktig kledning

Treverk er ikke bare treverk – heller ikke når det gjelder utvendig kledning. Les mer om hvilke tresorter som egner seg best som kledning på huset ditt.

Stadig flere boligeiere har fått øynene opp for alternative utvendige kledninger. Hus kledd med fibersement, eternitt, stål og treverk står dermed side om side, og tar et oppgjør med tidligere tiders normer og vanetenkning.

Særlig kledning av treverk står høyt i kurs, og det er det trolig flere gode grunner til. Først og fremst gir treverk mulighet for å leke med former, mønstre og strukturer, og åpner på den måten opp for at du som boligeier kan få akkurat det visuelle uttrykket du har drømt om.

Deretter kan du som er litt nevedyktig, selv utføre bekledningsarbeidet, og til slutt kan trekledning være en forholdsvis billig løsning – spesielt hvis man sammenligner med den gode, gamle mursteinen.

Treverk til utvendig kledning

Men treverk er ikke bare treverk, og det finnes tresorter som er bedre egnet til utvendig kledning enn andre. Her er et utvalg av de mest brukte:

  • Eik
    Eik er en forholdsvis dyr tresort, og derfor er det ofte også begrenset til vindusrammer og andre detaljer. Men her kan det absolutt også spille en avgjørende rolle. Eik er eksklusivt og flott, og så er det i tillegg en av de tresortene som holder aller best. Det skyldes eiketreets naturlige innhold av garvestoffer, som effektivt forhindrer råte og sopp.
  • Lerk
    Lerk har med sitt høye innhold av harpiks en naturlig lang levetid. Siden harpiksen hovedsakelig finnes i kjernen av treet, er det imidlertid avgjørende for å sikre lang holdbarhet at bordene er skåret av kjernetreet og ikke de ytterste lagene. I Danmark er det vanligvis den sentvoksende sibirske lerken det handler om når vi snakker om utvendig kledning.
  • Teak
    Teak skapte for alvor møbelmote på 1950-tallet, men har de siste tiårene vært mye brukt utendørs. Her er tresorten et populært valg når det gjelder eksklusiv utvendig kledning. Teak er ikke bare vakkert. Takket være treverkets naturlige innhold av olje, harpikssyre og kisel er det nærmest ugjennomtrengelig for råte og insekter. Teak er i likhet med eik en forholdsvis kostbar affære.
  • Seder
    Sedertre er en særdeles hardfør tresort som for alvor har vunnet innpass i Norge og resten av Europa de siste 10 årene. Det vakre rødbrune fargespillet, som med tiden patinerer til sølvgrått, har gjort tresorten til en av de mest populære når det gjelder utvendig kledning. Sedertre inneholder fra naturens side soppdrepende stoffer, noe som gjør det svært værbestandig – og som skapt til utvendig kledning. Sedertre er blant de dyrere materialene til utvendig kledning.
  • Gran
    Gran har i årtier vært førstevalget til utvendig kledning i flere nordiske land. Det skyldes ikke minst at treverkets lukkede cellestruktur holder utvendig fukt ute. Den egenskapen gjør gran til en robust og værbestandig tresort som er spesielt godt egnet som utvendig kledning. Gran er en forholdsvis billig kledningsløsning, men må alltid beskyttes med en overflatebehandling.

Hvor lang tid holder utvendig kledning i treverk?

Det er stor forskjell på treverkets naturlige holdbarhet. Oppbevares treverk under de rette forholdene, er levetiden stort sett ubegrenset, men når vi snakker om utvendig kledning, har vi beveget oss vekk fra «de rette forholdene». Her er vind og vær skyld i en langsom nedbrytning, og derfor vil det være en naturlig utløpsdato på all utvendig kledning i treverk.

Det er viktig å nevne at overflatebehandlingen gir slitestyrke og værbestandighet, og derfor kan du forlenge treverkets levetid betraktelig hvis du sørger for å påføre trebeskyttelse jevnlig.

Utvendig kledning i gran og furu vil i utgangspunktet ha en naturlig levetid på 15–20 år. Snakker vi om eik, seder, lerk og teak er levetiden over 25 år.

Er utvendig kledning i treverk bærekraftig?

Treverk er ikke bare vakkert å se på og lett å bearbeide. Det er også en forholdsvis lett tilgjengelig ressurs som i sin levetid opptar store mengder CO2 fra atmosfæren. I tillegg er selve produksjonen av treverk ofte en veldig ren produksjon i forhold til å produsere sement og lignende produkter.

Velger du treverk fra et sertifisert skogbruk, blir det til og med plantet like mange trær som det felles, noe som bidrar til å bevare naturens opptak av CO2.

Men én ting er treverk i sin naturlige form. Noe annet er overflatebehandlede trebord. Det finnes trebeskyttelser som inneholder så store mengder kjemikalier at det bærekraftige aspektet forsvinner som dugg for solen. Kjemikalietung trebeskyttelse belaster nemlig miljøet i produksjonen, i driften og ved kasting. Derfor bør du være spesielt oppmerksom på hvilket trebeskyttelsesprodukt du bruker.

Se vårt utvalg av miljøriktig trebeskyttelse