Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
  • ...

Derfor bør du bruke trebeskyttelse

Trebeskyttelse skal hindre fukt og sopp – men vet du egentlig hvorfor det er nødvendig å beskytte treverket?

Her kan du lese hvorfor treet brytes ned naturlig og hvordan trebeskyttelse motarbeider denne prosessen.

Den biologiske nedbrytingen av tre er en naturlig prosess. Men når vi snakker om tre som benyttes utendørs, f.eks. til bolig, gjerde, møbler osv., er det en prosess som vi ofte vil forsøke å stoppe ved å bruke trebeskyttelse.

Det er viktig å understreke at det er stor forskjell på tresorter og hvor motstandsdyktige de er mot klima, sopp m.m. 

Fukt er "nei-nei"

Vann og fukt er en vesentlig faktor i den biologiske nedbrytingen av tre.

Når fuktighetsinnholdet i treet stiger til over 20 % er det større risiko for at treet angripes av sopp. 

 

Soppen kommer

Det finnes veldig mange trenedbrytende sopp som overføres med vinden. For at en trenedbrytende sopp skal kunne sette i gang sin prosess forutsetter det noen bestemte krav til omgivelsene. 

Sopp har for eksempel svært vanskelig for å bryte ned tre som har mindre enn 20 % fuktinnhold, og det er nettopp derfor det er viktig å beskytte treverket mot fukt, enten med treolje eller trebeskyttelse.

 

Treverket ditt er konstant utsatt

Noen mener kanskje at det er høsten og vinteren som er den verste tiden for treet. Men faktisk vokser de fleste typer trenedbrytende sopp mye saktere når det blir kaldt – og når vi nærmer oss minusgrader går soppen ofte i dvale. 

Når vi derimot har våte somre, og temperaturen ligger et sted mellom 20–30 grader, har soppen perfekte betingelser. Det er da soppens nedbryting av treet skjer raskest.

Derfor er trebeskyttelsens viktigste oppgave å skape ugunstige forhold for soppen. Dette gjøres ved å beskytte mot fukt og samtidig skape et giftig miljø for soppen. 

Er du i tvil om hvilken trebeskyttelse eller olje du skal bruke, så ta turen innom din lokale Flügger farve. Vi står klar til å veilede deg.