Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
 • ...

Sokkelmaling

Sokkelen er en av de viktigste utendørsdelene på huset ditt, siden den er en del av husets fundament. Sokkelen bør derfor vedlikeholdes på samme nivå som alt annet på huset ditt. Sokkelmaling bidrar ikke bare til husets helhetlige utseende, men sikrer også en sunn sokkel som tåler det omskiftelige norske klimaet.
4 produkter
Flügger Facade Resist - Fasademaling
Fra kr 269
+ evt. lev. kostnader
Matt
Blank
Glans
Flügger Facade Primer - Fasadegrunning
Fra kr 189
Fargeprøve - Heldekkende
Fra kr 79,95
Matt
Blank
Glans
Viser 4 produkter av 4

Valg av sokkelmaling

Når du skal velge sokkelmaling til huset ditt, er det først og fremst viktig å velge en diffusjonsåpen maling. En diffusjonsåpen sokkelmaling er en pustende maling som beskytter mot fukt og samtidig leder fukt bort fra sokkelen. Fukt blir ikke fanget inne. På denne måten får du en vanntett sokkelmaling og unngår avskalling av malingen.

I tillegg har sokkelmalingen en rekke beskyttende egenskaper som sikrer lang levetid. Sokkelmalingen er både smussavvisende og robust. Den gir også en svært god, værbestandig overflate. Sokkelmalingen egner seg for sementpuss eller betongsokkel og gir god dekkevne.

Valg av farge og glans for sokkelmaling

Fargen på sokkelen på huset ditt kan ha stor innvirkning på husets generelle utseende. Du bør derfor tenke på om du ønsker en lys eller mørk nyanse. Hver farge gjør en forskjell for husets utseende. En lys farge kan åpne huset mer opp, mens en mørk farge vil bringe huset nærmere bakken - akkurat som veggene innendørs. Hvis du ønsker en nøytral farge på husets sokkel, kan du velge klassiske farger som grått og svart. Det er helt opp til deg hvilken farge som passer best til huset ditt, men tenk på hvordan fargen vil harmonere med resten av huset.

Når du velger sokkelmaling, bør du velge en glansgrad på minst 20, noe som gjør det vanskelig for smuss og skitt å feste seg og gjør at overflaten holder seg fin lenger mellom hver gang den skal rengjøres. I tillegg påvirker glansen også husets utseende. Sørg for at glansen på sokkelmalingen harmonerer med andre overflater som tak, vinduer og dører eller treterrassen.

Når er det best å male med sokkelmaling?

For å få de beste forutsetningene for det ferdige resultatet og holdbarheten til sokkelmalingen, må sokkelen være helt tørr når du maler den. Med en sokkel som fremstår som tørr, ren og sunn, sikrer du at sokkelmalingen har optimale forutsetninger for å hefte godt.

For å få en tørr overflate bør været derfor være tørt i en uke før du påfører sokkelmalingen. Sørg også for at været holder seg etter at du har malt. Når du maler, bør temperaturen også være mellom 10-20 grader celsius.

Slik maler du med sokkelmaling

Før du begynner å male sokkelen, er det viktig å gjøre et godt forarbeid slik at sokkelen har de beste forutsetningene for at sokkelmalingen skal få god heft. Dette vil sikre et vakkert og holdbart resultat.

 • Skader på sokkelen, for eksempel avskallet puss eller sprekker, bør utbedres først. Små sprekker eller andre mindre reparasjoner kan du enkelt reparere selv. Men hvis det er større sprekker eller lag med puss som har skallet av, kan det være lurt å få en fagmann til å reparere skadene.
 • Når overflaten er glatt igjen etter eventuelle reparasjoner, rengjør du sokkelen grundig. Sørg for at alt smuss, skitt og alger fjernes, slik at overflaten blir helt ren. Hvis sokkelen tidligere har vært behandlet med tjære eller asfalt, bør overflaten rengjøres ekstra grundig med sandblåsing.
 • Det kan også være en fordel å slipe overflaten på sokkelen hvis den er veldig glatt. En mer matt og ru overflate vil sikre god vedheft for grunning og sokkelmaling. Hvis det er løs maling på sokkelen, må du også fjerne den. Rengjør sokkelen igjen etter sliping for å fjerne støv og eventuelle malingsrester.
 • Det kan være en god idé å behandle sokkelen med en grunning før du påfører sokkelmalingen for å sikre bedre heft og et jevnere resultat. En grunning er spesielt viktig hvis sokkelen ikke har vært malt tidligere.
 • Det er enkelt å male med sokkelmaling når forarbeidet er gjort. Når du maler med sokkelmaling, anbefales det at sokkelen males i to strøk. Bruk en mindre pensel til å male langs kantene og en bred pensel eller malerull til de større flatene.

Det du trenger for å male sokkelen

 • Fasaderengjøring
 • Algefjerner
 • Filler eller sement
 • Sandpapir
 • Grunnmaling
 • Sokkelmaling
 • Pensel
 • Malingsrulle
 • Tildekkning