Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
  • ...

Hva er en grunning eller primer?

Før du maler, bør du alltid vurdere om en grunning eller grunnmaling bør påføres for å skape et godt fundament. Dette gjelder uansett hva og hvor du skal male. Hvis du hopper over grunningen, øker risikoen betydelig for at toppstrøket blir ujevnt og ikke dekker godt nok. Derfor er det viktig å vurdere om underlaget trenger en grunning – i noen tilfeller er den uunnværlig, mens den i andre tilfeller kan utelates helt.

Er grunning og primer det samme?

Ja – primer er det engelske ordet for en grunning, som på norsk også er blitt en betegnelse for ulike typer grunning. En grunning sikrer at underlaget har de beste forutsetningene før du påfører toppstrøket. Dette er spesielt viktig på ubehandlede, rå og porøse overflater (du må ofte også sørge for at underlaget er fast og ikke porøst). Ved å grunne unngår du å måtte påføre flere ekstra lag maling enn nødvendig. Les videre for å lære mer om ulike typer grunning.

 

Hva gjør en forankringsgrunning?

Hvis du har et ubehandlet underlag, som en pusset eller gipssparklet vegg, er forankringsgrunning utrolig effektiv for å mette veggen og forbedre vedheftingen. Ikke bare toppstrøk har nytte av forankringsgrunning; det gjør også tapet, glassfiber og -filt. Som nevnt kan den brukes på pusseoverflater og gipssparklede underlag, men også på lettbetong og helsparklede flater. Forankringsgrunning binder støv og brukes både innendørs og utendørs (men hovedsakelig innendørs). Væsken er blå, men blir transparent når den tørker. Forankringsgrunning kalles også plastgrunning eller microdispers.

 

Når bruker man forankringsgrunning?

Du bruker forankringsgrunning på ubehandlede flater, som en nymalt vegg, der du vil sette opp tapet eller filt, eller dersom du bare skal male. Både tapet/filt-oppsettingen og påføringen av malingen blir enklere når du har påført forankringsgrunning først, for hvis veggen ikke er mettet, vil den suge til seg enten limen ved tapetoppsetting eller malingen. En «tørst» vegg kan suge opp malingen, slik at overflaten ser ujevn ut. Hvis dette skjer, må du male flere ganger for å utjevne resultatet.

Skal du male en sparklet overflate, bør du først slipe underlaget før du påfører forankringsgrunning, for å oppnå et jevnt resultat. Deretter kan du begynne å grunne nedenfra og oppover, slik at grunningen ikke renner nedover. Påfør et jevnt lag for et ensartet utseende; her trenger du ikke å bekymre deg for rullestriper. Bruk bare en malerull og et 25 cm rulleskaft. Når du har påført forankringsgrunningen, er den tørr etter ca. 1 time, klar for overmaling etter ca. 6 timer og for tapetsering etter ca. 18 timer.

Hva er heftgrunn?

En heftgrunn er ideell for blanke overflater som metall og laminat som skal males over. Disse overflatene er vanligvis vanskelige å male direkte på, så det er nødvendig å grunne med heftgrunn først. Dette skaper et underlag hvor malingen sitter bedre og dekker mer effektivt. Eksempler kan være lakkerte tremøbler eller laminatdører på kjøkkenet, som trenger heftgrunn for optimal dekning og heft.

 

Prosessen begynner med å vaske overflaten med grunnrens og en klut, etterfulgt av lett sliping med sandpapir i korn 120–180 for å gjøre overflaten mer mottakelig for heftgrunnen. Deretter påfører du grunningen i et tynt og jevnt lag. Dette gjøres best med en korthåret malerrulle på 10–15 cm og en god pensel (for eksempel en ovalpensel på 35 mm) for å dekke hele området. La grunningen tørke – vanligvis ca. 1 time og overmalbar etter ca. 3 timer. Husk å sjekke eventuelle tørketider på produktet. Prosessen kan virke omfattende, men går faktisk som en lek.

Hva er sperregrunning?

Formålet med en sperregrunning er å forhindre at underlaget trenger gjennom toppstrøket, spesielt i tilfeller med gjennomslag fra sot, nikotin, tusj, vannskjolder eller lignende. Sperregrunning påføres ofte på treoverflater, som tremøbler eller trevegger. Den kan brukes på tidligere behandlet tre, men bør alltid brukes på ubehandlet tre før maling. Dette er fordi det er høy risiko for gjennomslag fra kvister og vannløselige fargestoffer i treverket.

 

I dag brukes sperregrunning sjelden, med mindre det er på tre som ikke nødvendigvis trenger å males. I stedet bruker man ofte en sperrende eller isolerende maling, som både gir beskyttelse mot fukt og lignende og fungerer som både grunning og toppstrøk. Du kan få vår sperrende maling med glans 5 eller 10.

Les mer om sperregrunning og sperrende maling her.

 

Sperregrunn treverket ditt

Start med å vaske treverket med en fuktig klut og gjerne med trerens. Dette vil få treverket til å reise seg litt, slik at du lettere kan slipe den ujevne overflaten ned med sandpapir (korn 120-180). Denne første fuktigheten hjelper til med å unngå at treet reiser seg når du grunner og maler.

For å påføre grunningen, bruk en ren og tørr overflate. Påfør et jevnt og jevn lag med en korthåret malerulle på 10-15 cm.

 

Fjern nikotinrester fra vegger etter røyking

Hvis du har flyttet inn i en bolig der veggene er misfarget og luften preget av røyk, er sperrende maling en god løsning. Sperrende maling, også kjent som isolerende maling, gir en pen, hvit overflate uten gjennomslag av nikotinrester, sot eller fuktighet. Flügger Iso 5 eller Flügger Iso 10 fungerer både på vegger, tak og for eksempel skorsteiner med sot.  

Begynn med å vaske veggen med grunnrens, og la den tørke. Deretter kan du male over med en bred malerrulle (20-25 cm), og gi veggen to til tre lag for ønsket sperrende effekt.

Hva gjør grunning?

Viktigheten av en grunning varierer avhengig av underlagets tilstand. Dette betyr at hvis veggen er ubehandlet eller bare behandlet med forankringsgrunning, er grunning nesten alltid nødvendig. Derimot er grunning ikke like viktig hvis veggen allerede er malt. Ett eller to lag med grunning sikrer at toppmalingen, også kalt slutmalingen, fester ordentlig og gir et jevnt og ensartet resultat. Du kan dermed i mindre grad bekymre deg for sluttresultatet, fordi du allerede har lagt et godt grunnlag som referanse. Samtidig kan du også spare penger på sluttmalingen, ettersom grunning ofte er billigere. Den er også hvit, noe som gjør det lettere å male over med toppmalingen. Hvis du maler over en markant farge med en annen, kan resultatet variere, og dermed trenger du ikke å male mer enn 1-2 lag med ønsket farge.

 

Finn din grunning og grunnmaling her. La innredningen din bli inspirert av en fargerik verden.

Kjøp maling hos Flügger

Finn din maling hos Flügger Farve. Vi elsker farger. Det gjør du også? Forestill deg å våkne opp til et mesterverk av farger i akkurat den glansen og fargen du ønsker. Enten du trenger hvit eller fargerik maling, har Flügger kompromissløse og kvalitetskontrollerte produkter for ethvert maleprosjekt i hjemmet. Du finner maling, farget sparkel, tapeter og alt annet som skal til for et drømmende resultat. Legg din favorittfarge i kurven og få den sendt hjem til deg innen få dager.

 

Vi ønsker deg riktig god malerglede!