Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
  • ...

Hvilken tresort passer best til høybed?

Når treet kommer i tett kontakt med bakken, blir det automatisk mer sårbart og mottakelig overfor nedbrytende angrep. Derfor spiller det en rolle hvilket treslag du velger til høybedene dine – vi guider deg til det riktige valget.

Et godt høybed er ikke noe som bare er forbeholdt kollektiver og hippier med grønne fingre. Tvert imot kan et høybed være en dekorativ og praktisk måte å få jordplass i hagen på – uansett om du vil dyrke spiselige avlinger eller bare plante noen pyntelige blomster. Du får dessuten hevet arbeidshøyden opp på et mer tålelig nivå, der du ikke trenger å ligge på kne og få vondt i ryggen.

Når du anlegger høybed er det imidlertid viktig at du velger en tresort som egner seg til formålet. Hver gang du bruker tre nær bakken, må du være oppmerksom på at det blir mer utsatt for kontinuerlig fuktpåvirkning, noe som fører til at treet brytes ned raskere.

Noen tresorter er imidlertid mer motstandsdyktige enn andre, så derfor kan det lønne seg å bruke litt tid på å sette seg inn i dette.

Lerk, furu eller robinia?

Før du kjøper tre til hagen bør du overveie både budsjett, det estetiske uttrykket og hvor lenge du gjerne vil at de nye høybedene skal vare. Hvis budsjettet er lite og det er OK for deg at treet må skiftes ut etter 5–10 år, kan furutre være et godt valg. Det er pent, koster ikke så mye og kan fint brukes til høybed. Til gjengjeld klarer furu seg ikke så godt over tid som andre, mer robuste tresorter når det kommer i kontakt med bakken.

Det mest miljøvennlige er derfor å velge en tresort med lang levetid. Med en levetid på 12–15 år er lerk et populært valg til høybed, men hvis bedene skal holde virkelig lenge, er det bedre å velge eiketre. Eik er nemlig svært hardført og kan holde i ca. 25 år, selv om det er i kontakt med jorden. Endelig finnes det også robinia som tåler opptil 35 år i tett jordkontakt. Disse tresortene er også blant de dyreste, men hvis du vil ha bærekraft, så er det verdt pengene.

Det er imidlertid ikke bare selve tresorten som har betydning for høybedenes levetid. Faktisk kan du komme veldig langt med såkalt konstruktiv trebeskyttelse, hvor du skaper avstand mellom jord og tre – og dermed gjør treet mindre sårbart overfor fuktpåvirkning. Du kan for eksempel heve høybed-rammen litt over bakken med murstein, og dermed skjermes treet mot vedvarende fukt.

Kan jeg bruke trykkimpregnert tre eller trebeskyttelse?

Ja – og nei. Svaret er ikke så enkelt, for det er uenighet blant ekspertene. Noen mener at du godt kan bruke trykkimpregnert tre eller trebeskyttelse til høybedene dine, hvis du bare sørger for å kle innsiden med plastfolie, bassengfolie eller grunnmursplate.

Andre sier at trykkimpregnert tre eller trebeskyttelse ikke bør brukes til høybeder i det hele tatt, fordi begge deler uunngåelig vil komme til å avgi små mengder impregneringsmiddel over tid – men det er snakk om doser som Miljødirektoratet saktens kan akseptere.

Hvis du vil være helt sikker på at det ikke kommer giftstoffer i jorden i det hele tatt, så må du ikke bruke trebeskyttelse eller trykkimpregnert tre til høybedene dine. Alternativt kan du bare unngå å bruke det hvis du skal dyrke spiselige avlinger.

Se vårt utvalg av miljøriktig trebeskyttelse