Skandinavias favorittfarger

Hvis man gransker statistikker og historiske forhold, viser det seg at tjue farger har blitt brukt spesielt ofte på skandinaviske fasader– i tillegg til svart og hvit, som er klare favoritter. 

Hvit og svart brukes vanligvis på vinduer, dører, takskjegg osv. De andre fargene som er mest foretrukket i Skandinavia, kan deles inn i to grupper: 

- De klassiske nyansene
- De moderne, urbane nyansene

Klassikerne 

De ti klassiske fargene brukes vanligvis i visse geografiske områder. Fargene har historisk sett blitt brukt på svenske gårder og hus i Dalarne, Värmland og Skåne, på norske fjell- og kysthytter i f.eks. Bergen og Kristiansand, og i danske kystbyer som Dragør og Skagen.

De moderne fargene

De ti moderne fargene brukes oftest på nyere bygninger med moderne arkitektur, og det dreier seg da om dempede nyanser av grå og brun som skaper en ujålete estetikk som får bygningene til å passe godt inn i omgivelsene. 

Her finner du råd om hvordan du kan kombinere henholdsvis klassiske og moderne farger for å oppnå best mulig resultat.

Klassiske nyansene

Moderne nyansene

Flere artikler

Tips & triks

Trebbeskyttelse og været

Malingen fungerer best i moderat luftfuktighet og temperatur - en overskyet, tørr sommerdag med omkring 60 % RF (relativ fuktighet) er bra.

Tips & triks

Trebeskyttelse og malerull

Du kan faktisk male med en langhåret rulle og stryke over med en bred pensel etterpå. Rullen etterlater litt maling som penselen vil massere inn i treet og optimere beskyttelsen. På den måten blir du også raskere ferdig.
ColorCom_promo

Utefarger

Utefarger

Vi ser det som vår viktigste oppgave å hjelpe deg å finne frem til de fargene som passer best til deg og ditt prosjekt.
Sommerhus_farver_promo

Utefarger

Den grønne bølgen – en palett spesielt til sommerhuset

Grønn er en fantastisk farge som også fungerer på hytta.
PaintWood

Videoguide

Slik maler du utendørs treverk 

Slik maler du trefasade, garasje, gjerde og annet treverk. Se videoen og få gode malertips.
WoodLook

Videoguide

Slik velger du: Treolje, transparent eller heldekkende? 

Skal du velge treolje, transparent eller heldekkende trebeskyttelse? Se videoen og bli klokere på hvordan de forskjellige behandlingene ser ut på treverket ditt.
trae_pensel

Uteprosjekter

Vær og treverk: Når er det best å male utendørs?

Er du i tvil om når på året det er aller best å påføre trebeskyttelse? Se hvilke forholdsregler du skal ta med hensyn til været når treverket utendørs skal påføres trebeskyttelse.