Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
  • ...

Slik velger du rett farge til trefasaden

Leter du etter den perfekte fargen til huset eller hytta? Her har vi samlet noen gode tips som kan være verdt å ha i bakhodet før du går i gang.

I havet av fargekart og sesongbaserte trender kan det være vanskelig å finne den perfekte fargekombinasjonen for akkurat din bolig. Vi anbefaler deg å tenke på spesielt 2 ting, nemlig boligen og dens omgivelser, og hvordan vi mennesker opplever farger.

Byggestil og omgivelser

Selve boligen og dens omgivelser har mye å si for valg av farge på fasaden. Type arkitektur og tidsepoke kan være en hjelpende pekepinn for fargevalget.

Det å ta hensyn til arkitekturen vil si at eksempelvis en funkisbolig med stramme fine linjer tar seg godt ut i matt sort, hvitt eller grått som U-738 Ibenholt. Mens et mer tradisjonelt hus får et koseligere uttrykk med for eksempel beige nyanser som U-766 Sandstorm eller U-771 Grå Leire. Kanskje huset ditt passer bedre i U-744 Herregårdsgul, U-530 Lys Terrakotta eller U-779 Natt Blå?

Ikke nøl med å spørre en ansatt i din lokale Flügger butikk om bistand til å finne farger til panel, staffasje, grunnmur, inngangsdør osv. for et helhetlig uttrykk.

Når det kommer til boligens omgivelser, kan det påvirke vår opplevelse av farger i veldig stor grad. Tenk spesielt på om du bor i et området utsatt for begroing fra f.eks. skog og/eller støv og forurensning fra trafikkerte veier. Om det er tilfellet, kan det være lurt å styre unna de lyseste fargene for et penest mulig resultat over lang tid.

Ta gjerne også en runde rundt huset og observer hvilke elementer som ikke skal endres. Er f.eks. boligen plassert tett på nabohuset kan det være greit å ta hensyn til deres fargevalg for et harmonisk og fint resultat.

Opplevelsen av farger

Visste du at farger oppleves både lysere og sterkere på fasaden enn den fremstår i fargekartet? Det er faktisk helt sant, i motsetning til hva mange tror. Vi anbefaler derfor at du velger en farge som ser litt mørkere ut på fargeprøven enn den du ønsker at boligen skal ha. Det kan også være lurt å unngå farger som ser veldig sterke ut på fargeprøven og gå for en mer dempet farge. Dette er fordi fargene vil oppleves sterkere på veggen, slik at f.eks. en lys gul kan bli knallgul, mens en brunaktig gultone oppleves som en mer avslappet gul.

Hos Flügger anbefaler vi alltid å male opp store oppstrøksprøver. Dette gjelder både innendørs og på fasaden. Farger og hvordan vi oppfatter de, blir i veldig stor grad påvirket av blant annet sine omgivelser og lys. Følg derfor med og observer hvordan fargen forandrer seg gjennom døgnets 24 timer.

Liker du den like godt på en grå regndag, som en solrik morgen? Da kan det godt hende du har funnet den rette nyansen for nettopp din bolig.

Sist, men ikke minst, er det lett å se seg blind på det enorme fargeutvalget som finnes der ute. Ikke minst synes mange det kan være vanskelig å se for seg hvordan den lille fargeprøven vl se ut på en hel husfasade. Skulle du komme over en bolig med en farge du liker, kan det være lurt å ta et bilde for inspirasjon.

Merk deg også hvilke farger som er brukt på f.eks. staffasje, grunnmur, samt hvilke omgivelser denne boligen ligger i. Dette kan være til stor hjelp når du selv står i din lokale malingsbutikk og valget skal tas.

Utforsk våre fargekart for utefarger her