Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
  • ...

Renover den slitte fasaden med moderne maling

Du kan godt male med moderne maling på eldre fasader som tidligere har vært kalket. Bare husk å respektere boligens historie og stil.

 

Respekter boligens arkitektur

Har du en eldre bolig som du ønsker å male med moderne maling, bør du respektere stilen.

For å oppnå et originalt uttrykk kan du velge helt matte farger, siden de gir nesten samme visuelle effekt som en kalket fasade.

Du kan også overveie å påføre malingen med pensel fremfor rulle. Det er mer tidkrevende, men gir et mer originalt uttrykk.

 

La fasaden puste med diffusjonsåpen maling

Du kan velge mellom flere typer fasademaling til den rensede fasaden.

Det kan være en fordel å se etter malinger som er diffusjonsåpne. Når en maling er diffusjonsåpen, betyr det at fukten inne i boligen kan trekke ut gjennom muren. Hvis malingen ikke er diffusjonsåpen, kan det lettere samle seg fukt i muren, som med tiden vil løsne maling og puss.

Moderne, diffusjonsåpne fasademalinger som Facade Universal eller Facade Impredur er ofte ekstremt holdbare og kan motstå ytre påvirkninger som regn og annen fukt.

Du kan finne gode tips til maling av murverk i videoguiden vår.

Bilde før oppussing

Bilde etter oppussing

Rens og grunn!

Maler du med moderne maling direkte oppå kalk, risikerer du at det samler seg fukt i muren, siden kalken utvider seg når det blir fuktig. Det kan føre til avskallinger i det ytre malingslaget.

Hvis det tidligere har vært kalket, eller hvis det er flere gamle malingslag på fasaden, bør du rense den. Det kan du gjøre på én av følgende måter:

  • Bruk en høytrykksrenser med vann
  • Sandblåsing med sand, lava osv.
  • Kjemisk fremgangsmåte

For alle tre metoder er det snakk om tekniske behandlinger. Det kan derfor være lurt å rådføre seg med en profesjonell.

Velger du å rense fasaden selv, bør du være ekstremt forsiktig underveis, slik at du ikke ødelegger fasaden. Deretter kan det være nødvendig å pusse opp deler eller hele fasaden hvis den er svært slitt.

Når fasaden er renset, må du huske å grunne den ordentlig etterpå med f.eks. Facade Primer, slik at det nye malingslaget får optimal vedheft.

Hvis du har spørsmål i forbindelse med renoveringen av den tidligere kalkede fasaden, kan du stikke innom din lokale Flügger farve, hvor vi står klare til å hjelpe.

 

Riktig god arbeidslyst!