Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
  • ...

Alt du trenger å vite om impregnert trevirke

Trykkimpregnert treverk skaper splid. Det er de som sverger til det, og så er det de som for alt i verden vil unngå å ha det hos seg. Vi skal prøve å komme til bunns i det omdiskuterte byggematerialet.

Når det er sagt, finnes det trykkimpregnert treverk i mange fasonger og kvaliteter, og derfor kan det også mange ganger være et fornuftig valg – enten det skal snekres et nytt gjerde eller bygges et skur i hagen.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva trykkimpregnert treverk egentlig er, og når det er fornuftig å bruke det. Vi skal se nærmere på følgende:

  • Hva er trykkimpregnert treverk?
  • Hvor holdbart er trykkimpregnert treverk?
  • Er det kvalitetsforskjell på trykkimpregnert treverk?
  • Når kan man bruke trykkimpregnert treverk?
  • Når skal man ikke bruke trykkimpregnert treverk?
  • Må man overflatebehandle trykkimpregnert treverk?

Hva er trykkimpregnert treverk?

Trykkimpregnert treverk er primært furu som plasseres i lukkede tankanlegg, der impregneringsmidler presses inn i treverket under trykk. Ved å impregnere treverket på den måten oppnår vi en vesentlig lengre levetid, samtidig som treverket blir motstandsdyktig mot råte og sopp.

 

Hvor holdbart er trykkimpregnert treverk?

En tommelfingerregel er at korrekt trykkimpregnert treverk har en utendørs levetid på 20–25 år. Dette forutsetter imidlertid at treverket er NTR-merket. Hvis det ikke er det, er kvaliteten vanligvis for dårlig.

Er det kvalitetsforskjell på trykkimpregnert treverk?

Trykkimpregnert treverk produsert i Norden skal følge NTR-normen. NTR er den strengeste og mest kontrollerte standarden i Europa.

Det er imidlertid tillatt å importere og selge treverk fra andre land med lavere standarder, og det er ofte her vi finner treverk som ikke er tilstrekkelig impregnert og som til og med kan inneholde helseskadelige kobber- og borforbindelser.

NTR-merket treverk produseres i tre kvaliteter:

  • NTR-klasse AB – treverk uten jordkontakt
  • NTR-klasse Gran – gran til gjerder og fasader
  • NTR-klasse A – treverk i jord og ferskvann

Forskjellen på de tre kvalitetene er mengden impregneringsmiddel som tas opp i treverket. Treverk som brukes i jord og vann skal beskyttes bedre enn treverk som brukes over bakken, for eksempel til fasadekledning.

Når kan man bruke trykkimpregnert treverk?

Hvis en konstruksjon er mer eller mindre i konstant berøring med jord eller vann, kan trykkimpregnert treverk være en god løsning. Eik, robinia og andre motstandsdyktige tresorter klarer også jobben, men til en litt høyere pris.

Trykkimpregnert treverk kan også være et fornuftig førstevalg til en bærende konstruksjon eller til steder der det kan være vanskelig å kontrollere treverkets tilstand og vedlikeholde materialet.

Når skal man ikke bruke trykkimpregnert treverk?

Hvis planen var å suse ned til byggevarehandelen etter trykkimpregnert treverk til urtekassen du skal bygge, bør du tenke deg godt om. Trykkimpregnert treverk skal nemlig så langt det er mulig ikke være i nærheten av næringsmidler og fôrstoffer.

Du må også forsøke å unngå direkte og langvarig hudkontakt med trykkimpregnert treverk, siden det i verste fall kan utløse allergiske reaksjoner. Derfor anbefales det også at lekeplasser og lekehus bygges i andre naturlig hardføre tresorter.

Må man overflatebehandle trykkimpregnert treverk?

Trykkimpregnert treverk trenger ikke overflatebehandling i samme grad som annet treverk. Når det likevel kan være en fordel å bruke trebeskyttelse, skyldes det at treverket bare blir enda mer motstandsdyktig mot vann og fukt.

Det er imidlertid viktig at du venter med å svinge penselen til treverket er passe tørt. Kledningsbord kan normalt behandles tre til fire uker etter trykkimpregnering.

Se vårt utvalg av miljøriktig trebeskyttelse