Skal du velge vann- eller oljebasert trebeskyttelse?

Når du vil beskytte treverket, må du samtidig avgjøre om du velger å male med trebeskyttelse som er vann- eller oljebasert. Finn ut hva du skal velge til ditt maleprosjekt.

Velger du Wood Tex eller Classic?

Velger du Wood Tex eller Classic?

Tidligere behandlinger?

Før du velger mellom vann- eller oljebasert trebeskyttelse, er det viktig å vite hva treverket tidligere har vært behandlet med.

Vannbasert trebeskyttelse kan nemlig uten problemer brukes på tre, som tidligere har fått oljebasert trebeskyttelse. Men oljebasert trebeskyttelse fungerer ikke på tre som tidligere er behandlet med vannbasert trebeskyttelse. 

Vann er bra for miljøet 

Vannbasert trebeskyttelse er det vanligste valget når det skal trebeskyttes. Fra et miljømessig synspunkt er vannbaserte produkter å foretrekke, da de inneholder få løsemidler i forhold til oljebasert trebeskyttelse.

Når du maler med vannbasert trebeskyttelse, er det hovedsakelig snakk om en overflatebehandling som motvirker fukt og sopp i treet. Her er det et godt råd å velge trebeskyttelse, som lar treet puste og kvitte seg med fukt innenfra. Dermed reduserer du risikoen for avskallinger og fuktskader i treet.

Her er tre gode grunner til å velge vannbasert trebeskyttelse:

  1. Enkelt å jobbe med og gir ofte en lengre holdbarhet enn oljebasert maling
  2. Det beste valget i forhold til miljøet 
  3. Sikrer en enklere rengjøring av pensler og arbeidstøy

Vår Wood Tex-serie er en vannbasert trebeskyttelse som skaper en svært holdbar overflate og som samtidig sperrer effektivt for vann, vind og vær i opp til 15 år. Du finner mange forskjellige vannbaserte produkter alt etter hvilket maleprosjekt du står overfor.

Olje til svært slitt tre

Vår oljebaserte Classic-serie forlenger sesongen for trebeskyttelse i begge ender av året, fordi den tørker bedre enn den vannbaserte når temperaturen er lav og fuktigheten høy. 

Hvis du f.eks. har noen skadede vindusrammer eller en værbitt treterrasse, er oljebasert trebeskyttelse det sterkeste våpenet mot ytterligere forfall og nedbrytning. Flügger Classic trekker dypt inn i porøst treverk og metter det, slik at treet igjen blir motstandsdyktig. 

Her er tre gode grunner til å velge oljebasert trebeskyttelse:

  1. Forlenger levetiden til slitt og skadet treverk
  2. Tørker raskere i fuktig vær – forlenger sesongen for trebeskyttelse
  3. God til porøst treverk

Er du fortsatt i tvil om du skal velge vann- eller oljebasert trebeskyttelse? Spør i din lokale Flügger farve, der våre dyktige medarbeidere står klare til å hjelpe.

Grundig forarbeid er halve jobben 

Et godt resultat avhenger av grundig forarbeid, uansett valg av trebeskyttelse. 

Husk derfor å sjekke treverket jevnlig for å se om treverket har behov for behandling. Husk at rengjøring av treverk har stor betydning for den etterfølgende behandlingen.

Flügger Fargekonsulent - informasjon og inspirasjon

Tips & Tricks

Luftfuktigheten

Vær oppmerksom på at luftfuktigheten varierer i løpet av døgnet. Treet kan kanskje ikke tørke i løpet av natten hvis det er fuktig i været

Tips & Tricks

Forarbeidet er halve veien til sunt tre

Treverk skal alltid vaskes ned før du begynner å male. Det ligger et lag av eksos, smuss og annet over, så hvis du ikke vasker grundig før du begynner, risikerer du avskalling etterpå. Hva hvis malingen krakelerer? Da har du ikke slipt treet nok og det har ikke blitt mattet nok til at neste lag med maling binder seg til underlaget.
Sjekk utendørs treverk

Trinnvis veiledning

Sjekk utendørs treverk

Sjekk selv om vinduer, dører, treterrasse, gjerde m.m. er slitt og trenger trebeskyttelse. Se hvordan i vår videoguide.

Videoguide

Slik rengjør du trefasaden

Et rent treverk er viktig for malingens evne til å feste seg optimalt.

Videoguide

Slik velger du: Treolje, transparent eller heldekkende?

Skal du velge treolje, transparent eller heldekkende trebeskyttelse? Se videoen og bli klokere på hvordan de forskjellige behandlingene ser ut på treverket ditt.

trebeskyttelse

Treolje med farger til terrassen, hagemøbler m.m.

Treolje er et naturlig valg når terrassen eller hagemøblene begynner å bli slitt. Du kan få treolje i mange forskjellige farger, så treverket kan matche stilen i resten av hjemmet.