Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
 • ...

Slik vasker du treterrassen

Terrassen er hagens bankende hjerte som danner rammen rundt vårens og sommerens vakreste stunder – men skitt, smuss og alger ødelegger hyggen før den overhodet har begynt. Her kan du lese mer om hvordan du klargjør treterrassen for utendørssesongen.

Når solens stråler begynner å varme og grillen så smått kan hentes frem etter vinteren, er det igjen blitt sesong for lange, late dager på terrassen. Parasollen, solstolen og de myke hageputene kommer imidlertid bare til sin rett hvis terrassebordene ikke er dekket av alger og smuss. Men fortvil ikke – med en god rengjøring kan treterrassen nemlig bli så god som ny.

I tillegg forlenger du levetiden til terrassen betydelig hvis du holder den ren og jevnlig gir den en kjærlig hånd. Rengjør treterrassen én gang i året og gi bordene overflatebehandling annethvert år – så kan du ha glede av ditt lille utendørs frimerke i mange år fremover.

Her gir vi deg en oversiktlig, trinnvis veiledning til hvordan du gjør treterrassen helt ren og vårklar.

Vask terrassen – trinn for trinn

 1. Begynn med å fjerne overfladisk smuss og skitt med en sparkel, og vask treverket etterpå med rent vann. Bruk gjerne en grov skurebørste eller en børste med vanngjennomstrømming, og skrubb bordene godt til alt løst belegg er fjernet. Hvis rengjøringen får treverket til å reise seg enkelte steder, kan du slipe over med sandpapir.
 2. Bruk et egnet rengjøringsmiddel. Bland etter produktets anvisninger, og påfør med lavtrykkssprøyte, pensel eller børste. Unngå påføring på solvarme overflater. Etter 5–20 minutter bearbeider du trebordene med en børste, slik at urenhetene blir helt oppløst. Skyll deretter med rent vann til alle såperester er fjernet.
 3. Deretter påføres et egnet bekjempelsesmiddel med pensel eller børste til treverket er godt fuktig. La algefjerneren virke i 2–4 dager, og husk alltid å følge anvisningene på produktet.
 4. Fjern rester av behandlingen med en stiv børste, og vask grundig med rent vann. Hvis underlaget tåler det, kan du også fjerne restene med en høytrykksvasker.
 5. La treverket tørke. Nå er treterrassen klar til å behandles med f.eks. treolje med farger.

Forebygg med konstruktiv trebeskyttelse

For å unngå fukt og begroing på treterrassen kan du med fordel overveie en mer konstruktiv tilnærming til trebeskyttelsen. Med konstruktiv trebeskyttelse skjermer du treverket mot sol og fukt ved for eksempel å lede vann bort fra treverket.

Se vårt utvalg av rengjøringsmidler og trebeskyttelse

På danske Miljø- og næringsmiddeldepartementets hjemmeside finner du følgende råd om konstruktiv trebeskyttelse:

 • Vann skal ledes bort fra konstruksjonen
 • Overflater som vender oppover skal være skrå
 • Alle kanter skal rundes av
 • Unngå vannfeller i konstruksjonen – dvs. steder der vannet kan samles
 • Åpne endeflater skal tildekkes og/eller forsegles
 • Rettsiden (kjernesiden) av bord og planker skal vendes opp/utover
 • Unngå å spikre, skru eller feste bolter gjennom overflater som vender opp
 • Unngå å knuse treverket når det monteres med spiker, skruer eller bolter
 • Det må ikke samle seg smuss mellom delene
 • Hold treverket unna bakken med sokler
 • Skap plass til luft og ventilasjon bak alle kledninger

Kilde: Danske Miljø- og næringsmiddeldepartementet