Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
  • ...

Slik rengjør du trefasaden

Utendørs treverk må jevnlig males med trebeskyttelse, slik at det er skjermet mot sol, vind, regn og fuktighet. Men før du finner frem penselen, må du rengjøre trefasadene slik at du får et pent og holdbart maleresultat.

 

Utendørs treverk er pent og dekorativt, men det krever mye stell og oppmerksomhet. Det må undersøkes, vedlikeholdes og males med trebeskyttelse, slik at fuktighet og råte ikke slipper inn i sprekkene – og før du i det hele tatt kommer dit, må trefasadene også gjøres helt rene.

Maler du på en skitten og ujevn overflate, er det nemlig som å plassere en kjempestatue på leire: Resultatet blir uholdbart.

Heldigvis kan du lett rengjøre trefasadene selv. Vår korte videoguide viser deg hele rengjøringsprosessen.

Rengjøring trinn for trinn

  1. Undersøk fasaden og se etter ujevnheter som kan ødelegge maleresultatet. Bruk en spatel eller børste.
  2. Hvis det er grønnalger på trefasadene, må disse fjernes før du fortsetter med rengjøringen. Påfør et godkjent sopp-/algemiddel – på større trefasader kan du sprøyte det på med en hagesprøyte. La middelet virke i noen dager til algene er blitt brune. Først da kan du skrubbe bort algene med en stiv børste og rikelig med vann.
  3. Rengjør treverket grundig med utendørs grunnrengjøring beregnet på treverk. Bruk en børste, kost eller grov svamp – og husk å bruke hansker.
  4. Vask over med rent vann. Du kan også gjøre arbeidet lettere ved å bruke en børste og forlengerskaft med vanngjennomstrømming.
  5. Når trefasaden er helt tørr, må du slipe overflaten grundig med sandpapir slik at de siste ujevnhetene fjernes. Løs maling kan eventuelt skrapes av med en spatel.
  6. Hvis overflaten tidligere er malt med heldekkende trebeskyttelse, må du grunne bart treverk med grunnmaling, slik at sluttmalingen hefter bedre.

Nå er trefasadene helt klare til å males med trebeskyttelse. Husk å dekke til vinduer med god tape og ev. plast før du maler, slik at du slipper å fjerne malingsflekker etterpå. Velg f.eks. en UV-malertape som tåler vær og vind, og som ikke brenner seg fast hvis solen står høyt på himmelen.

Bruk heller ikke for små pensler til påføring av trebeskyttelsen. Velg gjerne en pensel som har omtrent samme bredde som bordene – det gir et flott resultat. Mal 2–3 bord om gangen fra topp til bunn, og se eventuelt vår videoguide om maling av treverk før du setter i gang.

Husk å undersøke utendørs treverk

Det er viktig at du jevnlig undersøker trefasadene for slitasje, fuktskader og begynnende råte. Det beste er å sjekke utendørs treverk to ganger i året, slik at du alltid har oversikt over eventuelle sprekker, revner og svake punkter.

Du kan for eksempel undersøke treverket ved å feste en bit kraftig malertape på treverket, dra av tapen med et raskt rykk og se om det sitter løs maling eller trefibre på tapen. Se flere måter å undersøke treverket på her.

Hvis du har spørsmål om malerprosjektet ditt eller du er usikker på hvilke produkter du skal bruke til rengjøring og klargjøring av trefasader, er du alltid velkommen til å ta turen innom din lokale Flügger-forhandler. Vi gleder oss til å hjelpe deg.

Se alle våre rengjøringsmidler og redskaper