Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
 • ...

Slik reparerer og maler du vinduer utendørs

Hvilken stand vinduene dine er i gjør stor forskjell for helhetsinntrykket. Velholdte og nymalte vinduer kan gi huset ditt et løft og friske opp fasaden uten at du egentlig trenger å male hele huset på nytt. Her finner du en steg-for-steg guide til hvordan du reparerer og maler vinduer utendørs.

Du har funnet ut at vinduene dine må friskes opp. Kanskje de må repareres her og der for å gå tilbake til sin opprinnelige tilstand, eller de trenger et nytt strøk maling for å få tilbake glansen.

Å male vinduer er litt vanskeligere enn å male fasaden, men så verdt det. Heldigvis kan du reparere og male vinduer utendørs selv når treverket begynner å se slitt ut. Nedenfor kan du se en videoguide og lese trinnvise instruksjoner om hvordan du best går frem.

Slik reparerer og maler du vinduer – trinn for trinn:

 1. Skrap bort løs maling – dette kan gjøres med en malingskrape til tre. Slip med slipepapir for å fjerne løse trefibre, slik at den etterfølgende behandlingen hefter optimalt. Fjern støv og rester.
 2. Vask treverket med Facade Clean. Slip mykt med en slipesvamp og tørr etter med rent vann. Husk å rengjøre vinduer og annet treverk grundig før du begynner å flekkreparere. Rengjøring har stor betydning for sluttresultat og holdbarheten ved etterfølgende behandling.
 3. Dekk til ev. utsatte områder som murverk og annet treverk med plast eller tape hvis det ikke skal males.
 4. Bart treverk skal grunnes med Wood Tex 01 Grunnolie. Kommer du borti malt tre eller lister, så husk å tørke bort oljen med en klut. La oljen tørke – følg anbefalingene på emballasjen.
 5. Mal vinduene første gang med f.eks. Wood Tex Vindusmaling, så kommer eventuelle hull og skader tydeligere frem.
 6. Sparkle ev. små sprekker og hull med Easy Filler eller Linoljekit. Mangler det en kvist, kitter du med linoljekitt.
 7. Mal etter 2. og 3. gang så du unngår glansforskjeller.

Maling av vinduer og annet treverk

 • Undersøk med en fuktmåler at treet er tørt. Det kan være maks. 15% fukt i treet.
 • Beveg penselen i lange, jevne strøk inntil malingen dekker godt.
 • Mal et større område av treverket to ganger. Da unngår du glansforskjell og får et flott resultat. La malingen tørke ordentligt.
 • Husk å se etter sprut på uønskede steder og fjern med en klut.

Vurder maletape

Når man skal male vindueskantene, dekker noen til rutene med maletape. Det er ikke alltid en optimal løsning. Du risikerer nemlig å trekke med deg noe av den tørkede malingen når du fjerner tapen. Dropp i stedet tapen og mal med en sprossepensel som er beregnet til denne typen presisjonsarbeid på vinduer. Du kan ev. bruke en bredsparkel til å skjerme av for gummilister og ruter, slik at du slipper uønsket sprut.

Velger du likevel å dekke til med maletape, så velg tape med UV-filter, som er lett å fjerne etter to uker med solskinn. Husk å fjerne tapen så snart du har malt siste gang og før malingen tørker.

God arbeidslyst!